• Veel gestelde vragen

  • Wanneer is er resultaat?

   Vaak merk je na het eerste consult al dat acupunctuur werkt. Dat kan zijn omdat de pijn verminderd is, omdat je meer energie voelt of gewoon omdat je je lekkerder in je vel voelt. Na een aantal behandelingen ga je de veranderingen echt merken. Echter als een klacht al vele jaren bestaat, kan het langer duren voordat er een begin van verbetering optreedt. 

  • Hoeveel consulten zijn nodig?

   Het aantal behandelingen verschilt van persoon tot persoon. Bij een goede gezondheid kan een acute klacht vaak in twee á drie behandelingen opgelost worden. Als er sprake is van een minder goede gezondheid, een complexe of een al langer bestaande klacht kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. Ook de leeftijd kan hierin meespelen.

   Als er een duidelijke vooruitgang te zien is, wordt de frequentie van de behandelingen afgebouwd. Je lichaam kan het dan weer zelf overnemen.  

  • Doet het prikken pijn?

   Het prikken gebeurt met haarfijne naaldjes (minder dan ¼ mm dik), die snel door de huid gaan en tot de gewenste diepte ingebracht worden. Op plekken waar weinig spierweefsel zit, zal dat heel ondiep zijn; in gebieden met veel spierweefsel kan dat dieper zijn. In beide gevallen is nauwelijks iets voelbaar en wordt er goed opgelet dat de patient geen pijn ervaart. De zachte uitstraling of tinteling die de patient kan ervaren na het inbrengen van de naaldjes is de energie die in beweging gebracht wordt. 

  • Waarom wordt er naar mijn tong gekeken en mijn pols gevoeld?

   In de Chinese Geneeskunde zijn alle signalen die we aan het lichaam kunnen aflezen belangrijk voor de diagnose. Het lichaam laat in al zijn verschijningsvormen zien, wat er aan de hand kan zijn. Zoals wij aan de kleur van iemands gezicht kunnen zien of hij koud heeft of koortsig is, zo kun je aan de vorm, de kleur en het beslag van de tong aflezen hoe het in het lichaam gesteld is met de verschillende orgaansystemen, met de energie, het bloed en de vloeistoffen. 

   Ook de pols kan vertellen of er in vergelijking met een gezonde pols verstoringen zijn op het gebied van kracht, ritme, snelheid of niveau. De verschillende posities van de pols tonen aan waar de oorzaak van de klacht gevonden kan worden. Mocht je interesse hebben om hier meer over te weten, vraag het je acupuncturist.

  • Hoe lang duurt een behandeling?

   De eerste afspraak bij de acupunctuur duurt meestal 75 minuten. Dit is dan ook het langste consult, omdat er goed uitgevraagd moet worden om tot een beeld van de klacht te komen. De behandelingen daarna duren gemiddeld 60 minuten. 

  • Wanneer is acupunctuur af te raden?

   Acupunctuur kan voor duizend-en-een klachten ingezet worden, bij jong en oud, bij ziek en gezond. Eeuwenlang is deze Chinese geneeskunde voor miljoenen mensen de enige vorm van gezondheidszorg geweest. En werd ze zowel tijdens oorlogen, bij epidemieën, in de meest afgelegen gebieden en aan het keizerlijk hof of in miljoenensteden gebruikt om mensen weer gezond te krijgen.

   Tegenwoordig wordt ook in China acupunctuur vaak gecombineerd met de westerse, reguliere geneeskunde. Vandaar ook dat bij een acupunctuur-afspraak gevraagd zal worden naar de medicatie die reeds gebruikt wordt of de specialist die al behandelt. Niet omdat acupunctuur dan niet mogelijk is, maar omdat er dan rekening gehouden wordt met de werking van de medicijnen of therapieën.

   Er is geen contra-indicatie voor acupunctuur. Echter er kan ook in sommige gevallen terugverwezen worden naar een arts of specialist als er een vermoeden is van een ernstige ziekte.