• Burn-out en overbelasting

  • Het woord burn-out betekent letterlijk: opgebrand zijn. Opgebrand is precies zoals mensen met een burn-out zich voelen. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft vele gevolgen. Het meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe ze van het leven moeten genieten. Ze zijn namelijk al heel lang bezig met alleen maar overleven.

    De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning leven. Het voelen van spanning is op zich niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam door adrenaline aan te maken. Dat is normaal. Je gespannen voelen wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt. We zijn als het ware chronisch gespannen en komen niet meer tot rust. Dit ontstaat vaak in werksituaties. Als de werkdruk te hoog is, de taken te ingewikkeld zijn of de sfeer verslechtert, kan dat onze gemoedsrust structureel ondermijnen. Maar ook ons drukke bestaan, waarin we werk en de zorg voor kinderen en/of ouders combineren, kan voor langdurige overbelasting zorgen.

    Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Hierdoor zul je merken dat bijkomende klachten direct minder worden. De spanning in je lichaam verdwijnt en je voelt je rustiger worden. De opbouw van energie krijgt zo weer een kans.