• Gynaecologische klachten

  • In het leven van een vrouw zijn er enkele belangrijke overgangsmomenten zoals het begin en het einde van de vruchtbare periode. In principe gaan beide moment niet gepaard met hevige klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele rondom menstruatie en overgang.


    Behalve premenstruele klachten, zoals PMS (het premenstrueel syndroom), zijn er ook klachten die voortkomen uit een verstoorde menstruatiecyclus. Als de menstruatiecyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Veel vrouwen denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Dat is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

    De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt. Enkele van de meest bekende klachten zijn nachtzweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn.

    Met acupunctuur kunnen al deze klachten behandeld worden. Hierdoor kunnen lichamelijke en emotionele klachten verdwijnen.
    Ook voor ondersteuning bij IVF of verminderde vruchtbaarheid, bij zwangerschap en bevalling kunnen acupunctuurbehandelingen van grote waarde zijn .